Rynkeby Foods sparer hundredtusindvis af kilowatt-timer årligt med nye energioptimeringer
Rynkeby Foods har indledt året med en række store investeringer i energioptimeringer. Tiltagene sparer allerede nu juicevirksomheden for flere hundrede tusinde kilowatt-timer om året. Og mere er på vej.
Du kender det måske fra din private husholdning. Når forbrugerelektronikken og de hårde hvidevarer har nået en vis alder, så kører nålen på elmåleren nok lidt hurtigere, end den ville, hvis du skiftede til nye og mere energivenlige produkter.
Det samme er tilfældet i produktionen hos Rynkeby Foods – bare i markant større skala.
Rynkeby Foods har således indledt året med at kigge kritisk på sin maskinpark og lavet en række opgraderinger med henblik på at spare energi og dermed også CO2. Blandt andet har virksomheden udskiftet to ældre kompressorer i produktionen med en enkelt ny. Den nye kompressor, som netop er blevet taget i brug, er en såkaldt 2-trins kompressor, som gør den både mere driftssikker og energieffektiv.
- De to gamle kompressorer var slidt og klar til udskiftning. Men når de nu skulle udskiftes, kunne vi lige så godt gå efter en løsning, som tager de største klimahensyn. Med udskiftningen forventer vi at kunne spare omkring 140.000 kWh om året, hvilket svarer til omkring 30 familiers samlede energiforbrug på et helt år, siger Mads Brandt Østergaard, projektleder hos Rynkeby Foods.
Omregnet til CO2 giver det en årlig CO2-besparelse på 18-19 tons CO2.
Læs CSR-rapporten her, og bliv endnu klogere på de nye kompressorer og meget andet.
Nyt ventilationsanlæg
Samtidig har Rynkeby Foods investeret godt to millioner kroner i et helt nyt og langt mere energivenligt ventilationsanlæg i produktionen. Anlægget, der netop er blevet monteret, kommer til at halvere energiforbruget sammenlignet med det gamle anlæg. Det betyder en årlig besparelse på 173.000 kWh og omkring 23 tons mindre CO2 om året.
- Derudover har det nye anlæg en markant bedre varmegenvinding. Vi forventer at varmegenvindingsgraden på det nye anlæg vil være på 74 procent mod 55 procent på det gamle anlæg. Det vil give en mærkbar besparelse i varmeforbruget – hvor stor den endelige besparelse bliver, har vi dog ikke haft mulighed for at gennemregne endnu, siger Mads Brandt Østergaard.
Det næste store energiprojekt, som Rynkeby Foods tager hul på, bliver et godt 4.000 m2 stort solcelleanlæg på taget af produktionen. Anlægget ligger lige nu til godkendelse hos Faaborg-Midtfyn Kommune. Anlæggets areal svarer til fem fulde håndboldbaner og kan producere omkring 800.000 kWh om året. Det svarer til knap 10 procent af Rynkeby Foods’ energiforbrug i et år, hvor der er godt gang i produktionen.