Historie

Historie

1934

Æblemost I Bryggerset

I 1934 tager Inger Rasmussen på et endagskursus i mostfremstilling, hvor hun lærer at udnytte de mange haveæbler, som hun ellers ikke kan nå at bruge i husholdningen. Tanken er, at hun skal lave most til familien, men da naboerne i Rynkeby får lov at smage, begynder tingene at tage fart: Nu afleverer de nemlig deres æbler til Inger, som laver most af dem mod betaling. I løbet af det første efterår fremstiller hun ikke mindre end 5.000 flasker, og det hele foregår i familiens bryggers ved hjælp af simple husholdningsredskaber.

1935

Mosteriet

Tingene går hurtigt hjemme i bryggerset, og i 1935 får Inger bygget et lille mosteri ved siden af familiens hus i Rynkeby. Her producerer hun hele 12.000 liter på et år, og for at kunne følge med må der fremstilles specialredskaber på mandens maskinfabrik. Vingården i Odense forsyner hende med diverse brugte flasker, mens sønnen får fat i en gammel kapselmaskine til 5 kroner, og så begynder det at ligne en lille virksomhed. To år efter er produktionen oppe på 60.000 liter.

historieapple

1938

Københavnerne vil også smage

I 1938 skal Julius Wedell afholde en jagt for bl.a. Kronprins Frederik, og i den forbindelse vil greven gerne servere æblemost, som han bestiller hos Inger. Efter jagten havner nogle af flaskerne hos Wedells vinhandler, som bliver nysgerrig, da han ikke kender til drikken. Derfor kører han af sted til Rynkeby, hvor han møder Inger, og på den måde får hun en forhandler i hovedstaden: Første gang fragtes 10 kasser af sted, derefter en ny sending senere på måneden, og så går det stærkt: Københavnerne har fået smag for æblemosten.

historienautic

1953

Det bli'r i familien

I 1953 overtager datteren Dagmar Andreassen virksomheden, og hun er mindst lige så initiativrig som sin mor. Derfor får hun hurtigt sat gang i forskellige projekter, bl.a. produktion af solbærsaft, som bliver Rynkebys største indtægtskilde op igennem 1950erne: Hun producerer til både Sverige, Tyskland og England, og samtidig kommer solbærrene til at bane vej for Rynkebys vigtige salg til storkøkkener og institutioner.

1963

Den gule ubåd

Op igennem 1960erne vokser Rynkeby for alvor, både fysisk og økonomisk. Dagmar laver løbende tilbygninger for at øge kapaciteten, og fra 1962 til 1967 stiger omsætningen med godt og vel 1 million kr. om året i snit. På den måde vokser Rynkeby også i danskernes bevidsthed – og i pressens. I løbet af en måneds tid bliver der bragt ikke mindre end seks store, illustrerede avisartikler, og interessen for Dagmar bliver ikke mindre, da hun køber en gul ubåd og bruger den som en markedsføringsevent: ”Rynkeby Most dukker op overalt”. Og det gør den: I dag dækker Rynkeby 55-60 % af det danske marked, bl.a. på grund af den alternative tænkning, som fortsat præger både produktudvikling og markedsføring.

1972

Kontrakt med de forenede Bryggerier

Dagmar har mere end rigeligt at se til, da hun i 1968 er blevet valgt ind i Folketinget, samtidig med at hun har Rynkeby. Derfor beslutter hun sig for at kontakte De forenede Bryggerier for at høre, om de er interesserede i at købe virksomheden. To herrer tropper op, en søndag formiddag i 1972, og efter et langt møde indgår de en aftale: Dagmar beholder selve produktionen, mens DfB vil stå for distribution og markedsføring. På den måde forbliver hun ejer af virksomheden, helt frem til 1988, hvor hun sælger til Carlsberg.

rynke bertil

1998

Rynkeby bliver en del af MD Foods

Rynkeby fusionerer med Ripella i 1993 og skifter navn til Rynkeby Foods A/S. Hermed har det lille hjemmemosteri fra 1934 udviklet sig til at være Danmarks største juice- og saftproducent. MD Foods (senere Arla) og Carlsberg ejer hver 50 % frem til 1998, hvor MD Foods overtager bryggeriets andel.

orangemeasure

2001

Aben Rynke

Da Rynkeby bliver en del af MD Foods, tager tingene for alvor fart. I 2002 indgår de bl.a. et samarbejde med den svenske juicevirksomhed JO Bolaget, og salgstallene vokser, både i Danmark og Sverige. Det er også i de år, at Rynkeby lancerer en ny reklamekampagne, som bliver ekstremt populær blandt danskerne – ikke mindst på grund af Aben Rynke, som spiller hovedrollen.

2013

Rynkeby holder fast i udgangspunktet

Siden 1998 har Rynkeby været ejet af Arla (dengang MD Foods), og i dag er det Nordens største producent af saft og juice. Rynkeby dækker 55-60 % af det danske marked, men selvom virksomheden i den grad er vokset, har den ikke bevæget sig væk fra sit udgangspunkt: Det handler fortsat om at lave god juice og saft af naturlige ingredienser, og langt størstedelen af produktionen foregår stadig på Fyn, omkring 30 km fra det lille bryggers, hvor det hele startede, i Rynkeby.

EGG

2016

Eckes Granini ny ejer af Rynkeby Foods

Rynkeby bliver solgt til den familieejede tyske virksomhed Eckes-Granini Group. Rynkeby producerer stadig alt i Danmark og koncentrerer sig om at levere kvalitetsprodukter til det nationale marked.

Bæredygtighed

Mere om Rynkeby

Bæredygtighed

Bæredygtighed spiller en afgørende rolle hos Rynkeby Foods.

Læs mere
Kvalitetssikring

Mere om Rynkeby

Kvalitetssikring

Læs mere