Bæredygtighed

Bæredygtighed spiller en afgørende rolle hos Rynkeby Foods.

Bærdygtighed hos Rynkeby Foods

Bæredygtighed spiller en afgørende rolle hos Rynkeby Foods og i den koncern, vi er en del af, Eckes-Granini. Vi arbejder derfor på langsigtede beslutninger og fokuserer på områder, hvor vi kan gøre en forskel!
For os handler bæredygtighed både om social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed.

Overordnet har vi i vores CSR- og bæredygtighedsstrategi mennesker og miljø som omdrejningspunkt og fokuserer på følgende seks områder: Velgørenhedscykelholdet Team Rynkeby, vores medarbejdere, sundhed, bæredygtig juice, klimaneutralitet og emballage.

Vi arbejder på en lang række forskellige initiativer, ligesom vi hele tiden arbejder på at forbedre vores mål og ambitioner løbende. Nogle af vores tiltag kan du læse mere om nedenfor.

2030 mål – En mere bæredygtig fremtid!

Et vigtigt skridt for os som virksomhed er at arbejde for at forbedre de miljømæssige og sociale forhold, der hvor vi køber vores frugt og grønt. Hos Rynkeby Foods arbejder vi ambitiøst på, at alle frugter og grøntsager i vores produkter er certificeret efter en bæredygtighedsstandard senest i 2030.

Allerede nu er vi glade og stolte af at kunne sige, at alle de appelsiner, vi køber, kommer fra bæredygtig certificerede gårde*. *Efter et massebalanceprincip. Dette betyder, at vi ikke 100% kan garantere, at appelsinerne i denne emballage er fra certificerede gårde, men at Rynkeby Foods derimod har købt tilsvarende vores årsvolumen af appelsinjuice fra bæredygtige certificerede leverandører.

Massebalance-princippet indebærer altså, at indkøb af appelsiner kan bestå af en blanding af både bæredygtigt certificerede og ikke-bæredygtigt certificerede appelsiner. Men for hvert ton appelsiner, vi har brug for, har vi altså købt et ton bæredygtigt producerede appelsiner, men som altså ikke garanteret ender i vores produkter. Eller endnu mere simpelt: For hver appelsin i vores produkter har vi købt én fra en certificeret dyrker.

Det princip motiverer vores leverandører til at blive mere bæredygtige, samtidig med at den fremmer social og økonomisk udvikling i vores leverandørlande.

Massebalance-princippet anvendes også inden for andre kategorier som f.eks. kaffe, elektricitet, kakao, te osv. Certificeringen sker naturligvis gennem en tredje – og uvildig – part.

Selvom det på nuværende tidspunkt kun er vores appelsiner der er bæredygtigt certificeret, så er det vores mål, at alle de frugter og grøntsager vi køber, skal være certificeret efter en bæredygtighedsstandard senest i 2030.

For at kunne leve op til at få en certificeret bæredygtighedssandard er vi en del af Farm Sustainability Assessment (FSA), som er udviklet af SAI Platform. FSA er et sæt værktøjer til fødevare- og drikkevarevirksomheder, der ønsker at vurdere, forbedre og validere bæredygtighed på gården i deres forsyningskæder. Værktøjet muliggør et effektivt forsyningskædesamarbejde helt ned på landmandens niveau.

Inden for FSA kræves det at en gård overholder en standard, hvor der er tre præstationsniveau (bronze, sølv og guld). På nuværende tidspunkt er vores appelsiner dyrket efter en bæredygtighedsstandard, som ligger inden præsentationsniveauet sølv og guld.

Fra plastiksugerør til papirsugerør

Vi har valgt at erstatte plastiksugerør med papirsugerør. Ændringen er foretaget på baggrund af det nye engangsplast-direktiv, som træder i kraft fra d. 03/07-2021, hvor EU forbyder engangsplast.
Ligeledes arbejder vi for at styrke den cirkulære økonomi og samtidig bekæmpe miljømæssigt affald af plast.

I Rynkeby får vi en besparelse på ca. 21,9 millioner plastiksugerør, dette giver os i alt en besparelse på 13,6 tons plast om året. Mens vi i hele Eckes-Granini gruppen, der også ejer Rynkeby Foods, kommer til at spare 120 millioner plastiksugerør, som i alt giver en årlig besparelse på 420 tons plast! Vi ved godt, at det ikke redder verden isoleret set. Men vi ved også, at når vi hjælper til at reducere mængden af plast, så er vi med til at gøre en forskel for miljø og klima.

Med skriftet betyder det, at alle vores juicebrikker fra d. 1. februar 2021 kommer til at have et medfølgende sugerør lavet af papir i stedet for plastik. De nye papirsugerør kommer i to forskellige størrelser, på 14 cm og 17 cm, så de både passer til vores 200 ml og 250 ml brikker.
Samtidig skifter vi fra teleskopsugerør, som vi har i dag til knæksugerør. Råmaterialerne i de nye papirsugerør overholder naturligvis alle Europa Parlamentets forordninger og krav, i forhold til at være i kontakt med fødevarer.

CSR

Rynkeby Foods A/S har siden starten af 2011 været tilsluttet UN Global Compact, hvilket betyder, at vi årligt skal aflevere en COP-rapport (Communication On Progress). I COP-rapporten beskrives, hvorledes virksomhederne kontinuerligt forbedrer og udvikler politikker og handlinger i overensstemmelse med FN’s 10 principper om en mere ansvarlig og bæredygtig verden.

Hos Rynkeby Foods A/S er COP en del af virksomhedens CSR rapport, som du kan læse nedenfor.

Du kan finde Rynkeby Foods A/S på UN Global Compact's hjemmeside her.